Hooggevoelig en overprikkeld

Onze wereld is vol met prikkels. Prikkels veroorzaakt door een eindeloze stroom van externe invloeden. Voor veel hooggevoelige mensen is het iedere dag weer een uitdaging om goed om te gaan met overprikkeling. Het begint al als je opstaat, kibbelende kinderen, de ochtendspits in het verkeer, even scrollen door je social media. Vergaderingen die uitlopen, je baas die je op het laatste moment met extra werk opzadelt en vervolgens ook nog eens een volle privé-agenda in het weekend. Je komt totaal niet aan jezelf toe. Laat staan aan je partner en je relatie. Voel je je geregeld overprikkeld?

 

Met als gevolg…

Dat je een kort lontje hebt, eeuwig moe bent en geen controle hebt over je gedachten.

Dat je je schuldig voelt dat je niet die perfecte vrouw, moeder of collega bent.

Dat je continue bent afgeleid, waardoor je hele planning in de soep loopt.

Dat het je zoveel energie kost al die prikkels te verwerken dat je niet meer ontspannen door het leven gaat.

Je bent alleen nog maar aan het overleven.

 

Kortom niet wat je wilt!

 

Prikkelgevoelig – een vloek of een zegen?

Ben je prikkelgevoelig, dan ligt de focus van je aandacht teveel buiten jezelf. Zeker als je hoogsensitief bent kun jij je focus niet zomaar vasthouden. Dat komt omdat je sterk ontwikkelde voelsprieten hebt waarmee je snel opmerkt wat er bij een ander speelt. Die prikkels komen ongenuanceerd binnen of je het nu wilt of niet. Op veel momenten is je prikkelgevoeligheid een kwaliteit die je helpt goed in verbinding te blijven met je omgeving. Dankzij sterk ontwikkelde voelsprieten merk je snel op als er iets speelt en kun je daarop inspelen. Op andere momenten staat die prikkelgevoeligheid je in de weg. Namelijk als je tijd en ruimte voor jezelf nodig hebt of als je jouw focus wilt vasthouden op een bepaalde taak.

Wat kun je hieraan doen?

 

3 gouden tips bij overprikkeling

 

Pauze en check

Stel je bent op je werk bezig met een opdracht die al je aandacht vraagt. Iemand komt binnen en doet een dringend verzoek om hulp. Grote kans dat je grote druk ervaart om aan dat verzoek toe te geven. Voordat je een besluit hierover neemt, vraag om bedenktijd en geef aan op welk moment je op het verzoek terugkomt. Ook al heeft de ander haast, laat je niet verleiden een besluit te nemen waar je achteraf spijt van krijgt. Zeg dat je even 10 minuten tijd nodig hebt om erover na te denken. Zo creëer je voor jezelf een moment voor bezinning.

Stel jezelf vervolgens 2 vragen: Moet IK het doen? en: Moet het NU gebeuren? Ga na wat prioriteit heeft voor je.
NEE ZEGGEN IS OOK EEN OPTIE.

 

Oplaadtijd

Bouw regelmatig rustmomenten in om te voorkomen dat je accu leeg loopt door een hoeveelheid indrukken van buitenaf. Een korte wandeling als je overprikkeld bent doet al wonderen. Of plan bewust theemomentjes in (koffie of iets anders mag ook). Tijdens deze oplaadtijd doe je even helemaal niets. Dus leg je mobiele telefoon even weg en zet deze op stil. Drink je koffie of thee, ben aanwezig in het moment en geniet van de zon of natuur. Leg eventueel een notitieblokje neer als er allerlei dingen door je hoofd schieten die je nog moet doen. Ik zal later deze week op facebook en instagram een ademhalingsoefening posten die je kunt gebruiken.

 

Hersteltijd

Werk je in een drukke omgeving zoals een kantoortuin? Grote kans dat je regelmatig overspoelt raakt door allerlei indrukken en dat je tijd nodig hebt om bij te komen. Verken of het mogelijk is om bepaalde werkzaamheden in een stillere omgeving of thuis uit te voeren. Veel bedrijven hebben vrije ruimtes waarin jij je af en toe terug kunt trekken om ongestoord te werken. Maak bespreekbaar waarom je dit nodig hebt.

 

Bouw die aandacht voor jezelf in. Als je merkt dat je erg naar buiten toe gericht bent, en wilt weten hoe je voelsprieten naar binnen kunt richten, klik dan hier.

 

Mijn vraag aan jou, voel jij je vaak overprikkeld? Durf jij je grenzen en je wensen aan te geven? Ik ben benieuwd naar jouw reactie. Mail me via: info@voluitzijn.nl.