Van doen naar zijn – 3 tips om de verbinding met je innerlijk te verdiepen

Blog 2 uit de reeks  “Leven vanuit je innerlijke krachtbron”.

Dit artikel gaat over verdieping van het contact met je innerlijke belevingswereld. Je komt dichter bij je innerlijk op momenten dat je afstand neemt van de dagelijkse drukte en ruimte maakt voor een moment van stilte waarin jij bewust je aandacht naar binnen richt.

In de stilte schep je innerlijke ruimte waarin je aandacht hebt voor je eigen gevoelens en verlangens zonder dat je afgeleid wordt door buitenaf.

In de hectiek van alledag zijn we het namelijk gewend continu afgeleid te worden en onze aandacht springt vaak alle kanten op. We moeten zo snel omschakelen van het een naar het andere, dat we het bijna verleerd zijn om onze aandacht in stilte langere tijd naar binnen te richten.

Hoe gaat het ons lukken om contact te maken met onze innerlijke belevingswereld? Hoe schakelen wij om van doen naar zijn?

Tip 1  Focus op je adem

Ga comfortabel zitten of liggen. Keer met je aandacht naar binnen en neem je ademhaling waar, zonder iets eraan te veranderen. Voel hoe je lichaam bij het inademen uitzet en bij het uitademen weer samentrekt. Volg je eigen ademritme van dit moment. Mocht je daarbij afgeleid worden door gedachten neem dat waar, zonder oordelen. Laat je gedachten net als wolken in de hemel verder zweven en keer dan weer met je aandacht terug naar je ademhaling. Als je makkelijk wordt afgeleid door gedachten, kan het helpen je ademhaling te tellen. Tel tot vier als je inademt en tel tot vier als je uitademt. Lukt het in een regelmatig ademritme te komen?

Je kunt je ademhaling verdiepen en je daarbij voorstellen dat je met elke inademing energie inademt en met elke uitademing spanning en stress loslaat. Het effect van het loslaten wordt versterkt als je elke keer uitademt met een diepe zucht. Deze oefening helpt je ontspannen en van binnen steeds meer rust te ervaren.

Tip 2 Focus op je lichaam, de bodyscan

Ga comfortabel zitten of liggen. Richt je aandacht naar binnen. Wees voelend aanwezig.

Richt je aandacht naar je voeten, voel hoe die contact maken met de grond onder je. Probeer je voeten helemaal van binnenuit waar te nemen en richt je aandacht achtereenvolgens op de onderkant van je voeten, je hak, de bal van je voet, je tenen en de bovenkant van je voet, je wreef. Neem daarna je voeten als geheel waar. Verplaats zo langzaam je aandacht omhoog via je enkels, knieën en bovenbenen naar je zitvlak. Voel hoe je zitvlak contact maakt de ondergrond.

Dan ga je verder met je aandacht naar je bekkengebied, je buik- en maagstreek, je middenrif en borstgebied en achter langs je onderrug, je wervelkolom en flanken naar je bovenrug door naar je schouders. Vanuit je schouders verplaats jij je aandacht via je bovenarmen, ellebogen, onderarmen en polsen naar je handen en vingers.

Richt dan je aandacht op je nek en halsgebied. Probeer dit gebied van binnenuit te voelen, de zijkanten, de voorkant en de achterkant, helemaal rondom. Verplaats dan rustig je aandacht langs de verschillende delen van je gezicht, je kaken, je mond, je tong, je neus, wangen, ogen, wenkbrauwen en je voorhoofd.

Neem tenslotte je lichaam waar als geheel. Zijn er lichaamsdelen die om aandacht vragen? Of ben je lekker ontspannen? Merk het allemaal op zonder te oordelen. Maak contact met je lichaam zoals het zich op dit moment in het hier en nu aan jou aandient. Zo is het goed.

Deze oefening helpt je om uit je hoofd te komen en weer contact te maken met je lichaam. Het is een aandachtsoefening die je zelfbewustzijn versterkt.

Tip 3 Bouw dagelijks een stiltemoment in

Dit is uiteindelijk de meest belangrijke tip. Wil je echt contact maken met je innerlijke krachtbronnen, is het van belang om regelmatig een moment van stilte en bezinning te nemen.

Plan regelmatig rustmomenten in, het liefst dagelijks zodat het een gewoonte kan worden. Ga voor jezelf na op welke momenten jij je makkelijk voor 10 – 15 minuten terug kunt trekken zonder gestoord te worden. Sommigen vinden het fijn om elke ochtend een kwartiertje eerder op te staan en hun dag met een stiltemoment te beginnen. Anderen vinden het juist prettig om dit te doen voor het slapen gaan. Of misschien kun je er in de lunchpauze op je werk tijd voor nemen? Ga voor jezelf na welke momenten prettig zijn. Laat de mensen in je omgeving weten, dat je even niet gestoord wenst te worden.

Ga na waar je op zo’n stiltemoment behoefte aan hebt. Een ademoefening doen (tip 1) of een bodyscan (tips 2)? Het is vooral belangrijk dat je contact maakt met jezelf en je aandacht naar binnen richt. Dat je de tijd neemt om naar binnen te luisteren en voelend aanwezig te zijn zonder afgeleid te worden door de buitenwereld.

 “Wie zijn stilte verliest, verliest zichzelf. Wie zichzelf verliest, verliest zijn relatie tot de wereld.” (David Dewulf)

Een ademoefening of een bodyscan helpt je stiltemomenten in je leven in te bouwen. De stilte oordeelt niet. In de stilte mag je zijn zoals je bent en kan een natuurlijke ontspanning ontstaan.  Regelmatig stil staan en je aandacht richten op je innerlijke belevingswereld is de sleutel om een overstap te maken van doen naar zijn.  

Ik kan alleen maar spreken uit eigen ervaring, maar mijn leven is dankzij het “zijn in stilte” veel rijker geworden. Dat wens ik je ook toe! 

 


Blog 1 “Leven vanuit je innerlijke krachtbron –  3 tips om je te verbinden met je innerlijk” gemist? Klik hier

 

Volg VoluitZijn op Facebook