3 waardevolle tips om de stem van je plaaggeesten los te laten

Zoveel mensen vragen zich af hoe te stoppen met piekeren. Jij ook?

 

Herken de stem van je plaaggeest

Wanneer je naar binnen luistert, kom je vroeger of later je plaaggeesten tegen. Daarmee bedoel ik piekergedachten als zelfverwijten en oordelen. Gisteren heb ik nog in een training hierover gesproken. Toen raakte het me weer te zien hoe mensen worstelen met zichzelf. Dat mensen zo streng zijn voor zichzelf en denken het nooit goed genoeg te doen. Het lukt niet met een zachte en accepterende houding naar zichzelf te kijken. Ik herken dat gevecht met mezelf. Gedachten als “Ik ben niet de moeite waard want …” en “Ik moet nog beter mijn best doen, anders verdien ik dit niet  …“ gaan ook regelmatig door mij heen. Mijn innerlijke plaaggeest aan woord! Die plaaggeest kost een hoop energie en staat een werkelijke verbinding met mezelf in de weg. Herken jij dat ook? Hoe ga jij met je plaaggeesten om?

 

Aandacht voor je plaaggeest

De essentie om eerste stappen te zetten is aandacht. Luister bewust naar binnen. Neem je piekergedachten waar alsof je naar een film kijkt.

Kijk vanuit een zachte accepterende houding naar die gedachten. Mocht je dat moeilijk vinden, stel je voor dat een goede vriend in dezelfde situatie zit als jij nu. Hoe zou je dan reageren? Ook zo hard en oordelend? Of meer begripvol? Wanneer je begrip kunt opbrengen voor een ander die het moeilijk heeft, lukt dat ook voor jezelf. Laat je zachte kant naar boven komen, dat geeft je veel meer ruimte van binnen. Wil je dichter bij jezelf komen is een zachte, warme en liefdevolle houding essentieel. Open je vol acceptatie en onvoorwaardelijk voor wat er is.

 

Accepteer je plaaggeest

Of de gedachten die je waarneemt prettig of onprettig zijn, doet er niet toe.

Mij heeft het geholpen de gedachten van mijn plaaggeest waar te nemen met een accepterende en open houding. Dichter bij jezelf komen betekent namelijk ook aandacht hebben voor onprettige gewaarwordingen zoals zelfverwijten en vervelend gepieker. Maar let wel: je hoeft je niet mee te laten slepen door je gepieker. Je hoort het, maar je hoeft er niet naar te luisteren. Je hebt altijd de keuze om er afstand van te nemen.

 

Geef je plaaggeest een naam

Een heel simpele maar uiterst effectieve manier om afstand te creëren van je plaaggeest is hem een naam geven. Misschien doet hij je aan iemand denken? Het gaat erom dat jij je niet meer identificeert met de stem van je plaaggeest. Dat helpt je los te komen en meer ruimte te maken voor je zachte kant.

 

Achter je plaaggeest schuilt een behoefte

Verplaats je aandacht van je gedachten naar je lichaam. Voel hoe het met je gaat en waar je nu diep van binnen behoefte aan hebt. Mocht je tussendoor afgeleid worden door je gedachten, neem dat waar en verplaats je aandacht dan weer terug naar je lichaam. Door  contact te maken met je lichaam, ga je een verbinding aan met jezelf die niet meer wordt overheerst door je gepieker. Je zakt als het ware vanuit je hoofd omlaag in je lijf. Je komt weer dichter bij jezelf.

 

Wil je delen wat dit artikel bij jou heeft geraakt?