Benut je volledige energiepotentieel Leef Voluit

Hoe verdeel jij je energie?

 

Onlangs luisterde ik naar een meditatie van Deepak Chopra. Hij sprak over 4 energiekanalen 

Fysieke energie – lichamelijk welbevinden en in staat zijn om te kunnen werken 

Mentale energie – analytisch begrip en oplossingen kunnen bedenken 

Emotionele energie – gevoelens ervaren en liefdevolle verbindingen aangaan 

Spirituele energie – zingeving ervaren en het besef onderdeel uit te maken van een groter geheel 

 

Het streven is om een bij jou passende balans tussen deze 4 energiekanalen te vinden.  

 

Zit je teveel in je hoofd? 

 

Ik zag meteen mijn kwetsbare schakel in dit geheel. Mijn mentale energie stroomt soms zo sterk, dat het de andere gebieden overspoelt en ik geen signalen meer binnen krijg. Toen ik bijvoorbeeld bezig was om mijn boek te schrijven, kon ik soms uren achter elkaar doorgaan met schrijven zonder honger of kou te ervaren. Pas als ik stopte met schrijven merkte ik hoe verkleumd mijn lichaam was en dat ik nodig iets moest eten. 

 

Rustmomenten inbouwen

Daarom bouw ik dagelijks momenten in om bewust stil te staan bij mijn fysieke sensaties en gevoelens. Ook mediteer ik regelmatig om contact te maken met mijn intuïtie. Een derde wegwijzer die ik niet negeer is mijn onderbuikgevoel. Zeker als ik belangrijke beslissingen moet nemen, wil ik niet alleen naar mijn hoofd luisteren, maar ook goed doorvoelen welk besluit op dat moment het juiste is.         

 

Leven op wilskracht

Ik zie te veel mensen met een overactieve mentale energie. De toegang tot de andere energiekanalen is afgesloten. Zij leven op wilskracht. Dat heb ik ook lang gedaan. Alles willen overzien, de controle vasthouden, het leven naar wens te sturen. Het perfecte plaatje nastreven. Ik weet inmiddels dat vasthouden aan dat beeld garant staat aan jezelf verliezen in valse hoop. Het is een illusie die je steeds verder weg brengt van jezelf. Houd je daaraan vast, raak je uit balans.   

Hoe zit het met jouw balans tussen deze 4 energiekanalen?
Waar voel je dat het lekker stroomt? Waar merk je blokkades op?

 

In onze samenleving wordt veel nadruk gelegd op fysiek welzijn en mentale prestaties. De kans is groot dat ook jouw focus op voornamelijk op deze gebieden ligt en het emotionele en spirituele stuk veel minder aandacht krijgen. Voel jij je fysiek niet lekker, dan zou het zomaar kunnen dat dit komt omdat je emotioneel blokkeert. Ga op zo’n moment dan niet alleen op zoek naar fysieke oorzaken maar vraag je ook af hoe het gevoelsmatig met je gaat. Vaak zijn fysieke klachten signalen die aangeven dat op een ander gebied iets niet lekker zit. 
Jouw energielevel wordt bepaald door deze 4 gebieden. Ze zijn allen belangrijk en hebben hun eigen specifieke waarde. Ga voor jezelf na hoe jij een voor jouw gezond evenwicht kunt vinden, waarin al je energiekanalen steeds meer open gaan.

 

De batterij weer opladen

Merk je op dat je energie op een bepaald gebied niet vrijuit stroomt? Bepaal dan voor jezelf een concrete actie waarmee je meer tijd en aandacht kunt besteden aan energiepotentieel. Enkele voorbeelden: Fysiek – regelmatig gaan wandelen, mentaal – reflectiemomenten inbouwen, emotioneel – een vast weekmoment van quality time met je partner of een vriendin, spiritueel – regelmatig mediteren  

 

Wil je delen wat dit artikel bij je heeft opgeroepen?  

 

Leef jij je teveel in je hoofd? 

En wil jij zelf leren over hoe je uit je hoofd kunt komen? In mijn boek Leef Voluit bied ik je de sleutel hiervoor in het hoofdstuk Aandacht. Download hier je gratis exemplaar – inclusief diverse oefeningen waarmee je direct de kracht van aandacht voor jezelf kunt ervaren.

Leef voluit