Versterk je mindset

Ken jij die mensen bij wie alles soepel lijkt te gaan? Vraag je je af wat hun geheim is? Het heeft alles te maken met je mindset. In dit artikel leg ik je in het kort uit wat een positieve mindset is. En omdat ik geloof in de kracht van delen leer ik je hoe je een belemmerende mindset ombuigt.

“Wij leven in een mistbank.”

Deze zin bleef bij me hangen toen ik gisteren naar een online masterclass keek over mindset.

Een mindset is je denkwijze, je bril van overtuigingen, aannames en veronderstellingen die je blik op jezelf en op de wereld kleurt.

Stel dat Anna ervan overtuigd is dat zij altijd iets tekort komt, dan merkt zij waarschijnlijk gauw allerlei signalen op die haar overtuiging bevestigen. Fransje denkt daarentegen dat zij altijd krijgt wat zij nodig heeft. Zij zal dezelfde omgeving anders waarnemen dan Anna.

De psychologie noemt het waarnemen van signalen die onze mindset bevestigen een ‘Confirmation Bias’. Wetenschappelijk onderzoek toonde andersom aan dat signalen die niet binnen jouw straatje passen, minder snel tot je bewustzijn doordringen. Deze signalen wuif je sneller weg als zijnde uitzonderingen. Je vindt ze dus minder betrouwbaar. Met andere woorden: You see what you want to see

 

Hoe sta jij in het leven?

Laat ons nog eens terug gaan naar Anna en Fransje. Er is namelijk niet alleen verschil in de manier waarop beiden hun omgeving waarnemen – er is ook verschil in hoe zij hun leven gevoelsmatig ervaren. Anna zal waarschijnlijk sneller ontevreden zijn, zich achtergesteld voelen ten opzichte van anderen, meer spanning ervaren en meer op haar hoede zijn. Fransje zal waarschijnlijk makkelijker waarderen wat zij heeft, meer ontspannen zijn in de omgang met anderen en meer genieten.

Je mindset verkleurt dus niet alleen je kijk op de werkelijkheid, maar heeft ook grote invloed op hoe jij je voelt. Hoe bevrijdend zou het zijn, als jij je weet los te maken van een jezelf beperkende mindset!

Het goede nieuws is dat jij je mindset actief kunt veranderen. Je kunt twee richtingen op; positief of negatief. Kies jij net als ik ook voor de eerste optie?

Voordat ik je ga uitleggen hoe je je mindset kunt ombuigen naar een positiever leven, ga ik nog even terug naar de quote: “Wij leven in een mistbank.” Daarmee wordt bedoeld dat de meeste mensen zich meestal niet bewust zijn van hun beperkende denkwijze. Vaak zijn het ingebakken overtuigingen die al vroeg zijn ingeprent. Deze beïnvloeden ongemerkt iedere dag weer onze gevoelens en onze contacten met de mensen om ons heen.

 

Op weg naar een positieve mindset

Wil jij boven die mistbank uit stijgen?

Verken dan eerst met welke negatieve en zelfdestructieve overtuigingen jij jezelf beperkt.

Om die te ontwarren, helpt het jezelf open vragen te stellen. Hieronder enkele voorbeelden:

  1. In hoeverre geloof ik dat mijn wensen vervuld kunnen worden? Welke overtuigingen heb ik hieromtrent?
  2. Welke overtuigingen houden me tegen om voor mezelf op te komen? Stel dat je bang bent een ander tekort te doen, vraag dan door. Misschien kom je erachter dat je het welbevinden van een ander belangrijker vindt dan jouw eigen welbevinden. Wat zegt dat dan over jouw zelfbeeld? Over je gevoel van eigenwaarde? Waar baseer je dat op?

Wat levert dit op?

Met deze vragen verruim je je bewustzijn. Je krijgt nieuwe inzichten waarop je verder kunt bouwen aan een positieve mindset. Een mindset die je laat groeien. Je energie gaat ervan stromen en je ervaart de potentie van prachtige toekomstperspectieven. Daarmee is een positieve mindset een enorm krachtig werktuig om jouw wensen en behoeften waar te maken. Alles kan zolang jij je hart volgt.

Vindt je het lastig om deze vragen onmiddellijk te beantwoorden? Neem komende week de tijd en noteer je antwoorden in een notitieboek. Vergeet beslist niet deze vragen te stellen aan jezelf als je toe wilt groeien naar een positieve mindset die je meer ontspanning en plezier brengt.

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met mij. Ik help je graag om die mist te laten verdwijnen zodat je weer zicht krijgt op wat je echt wilt en de kansen die er voor het oprapen liggen. Je bent van harte welkom!

 

asd