Hoe blijf je overeind in drukke tijden?

 

De herfst is voor mij een onstuimig seizoen waarin ik tijd tekort kom en mijn grenzen extra goed moet bewaken. Ik wil een gezond evenwicht behouden tussen geven en nemen. Maar ook balans ervaren tussen rust en actie en tussen tijd voor mezelf en tijd voor anderen. Hoe zorg je er nu voor dat je in drukke tijden overeind blijft?

 

Allereerst niet door nog meer te willen doen in minder tijd. Dat is een garantie voor nog meer drukte.

Dit seizoen daagt je juist uit om los te laten wat overbodig is geworden.

Net zoals de bomen hun bladeren laten vallen, mag jij nagaan wat jij mag laten vallen. Daarmee creëer je meer ruimte en zorg je voor een gezond evenwicht in jezelf.

 

Spullen wegdoen

“Ik kon nooit spullen wegdoen en het was een gezellige bende in mijn huis. Totdat er op mijn werk een reorganisatie plaatsvond waarbij de spanningen en werkdruk toenamen. Toen werd het ook in mijn hoofd steeds voller. Thuis raakte ik helemaal overprikkeld door al die spullen. Terwijl ik zo verlangde naar een plek voor mezelf waar ik tot rust kon komen. Ik besloot alles wat ik het afgelopen jaar niet had aangeraakt weg te doen. Wat een ruimte gaf dat!”


Afscheid nemen van relaties

“Ik vond het altijd belangrijk om al mijn vriendschappen goed te onderhouden. Zo ook met mijn studievriendinnen die verspreid over het land waren neergestreken. De gezamenlijke uitjes waren gezellig maar in de loop der jaren merkte ik dat ik steeds minder op een lijn zat met ze. Na het laatste vriendinnenweekend kwam ik huilend thuis. Zo erg had ik op mijn tenen gelopen om aansluiting te zoeken. Ik  besloot dat het tijd was om afscheid te nemen. Ik ben meer tijd gaan steken in vriendschappen waar ik wel energie van krijg.” 


Loslaten gaat soms soepel, soms weerbarstig

 

Je zult merken dat je van sommige dingen harmonisch afscheid kunt nemen en bij andere dingen meer weerstand ervaart. Dat hoort erbij. De natuur laat ons dat mooi zien als in de herfst sommige blaadjes rustig omlaag dwarrelen en andere door krachtige stormen worden losgerukt. Vertrouw op je eigen proces. Vaak voel je intuïtief al aan wat je los mag laten.   

 Loslaten begint bij het besef dat jij de regie in handen hebt. Als je omgeving niet afgestemd is op je innerlijke behoeften ontstaat er een disbalans. Als zaken uit je verleden niet meer bij je passen bij dan wordt het tijd om afscheid te nemen. Luister naar die signalen die aangeven dat er ergens iets niet lekker zit.


Maak deze herfst ruimte voor momenten van stilte en bezinning zodat je bewust kunt kiezen wat je mag loslaten. Bewuste reflectie helpt om uiteindelijk je eigen impulsen te volgen.


Wat is het eerste wat in jou opkomt als je denkt aan wat jou (teveel) energie kost? 


Wat wil jij loslaten?