De laatste tijd komen steeds vaker paren bij mij voor relatietherapie. Het is soms hartverscheurend te zien hoe moeilijk zij het elkaar maken, terwijl zij hunkeren naar liefde en aandacht.

Duivelse dialogen

Vaak zie ik dezelfde terugkerende communicatiepatronen. Een veel voorkomend patroon is elkaar over en weer verwijten maken met als gevolg heftige ruzies. Een ander veel voorkomend patroon is dat een van de partners woedend aandacht opeist en de ander zich vervolgens terugtrekt en in zijn schulp kruipt in de hoop dat het gauw weer overwaait. Soms ben ik in mijn spreekkamer getuige van heftige uitbarstingen. En daarachter zie ik onbesproken wanhoop en pijn.

 

Hoe kan het dat wij degenen waar wij van houden zoveel pijn doen?

Focus op de emotionele onderstroom

Vaak gaan wij op in onnozele onderwerpen wanneer wij ruziën, verliezen wij ons in welles/ nietes verwijten over en weer. De heftigheid waarmee wij de strijd met elkaar aangaan, wijst erop dat er onderhuids meer geraakt wordt. De ruzie gaat allang niet meer over het onderwerp aan de oppervlakte. Een emotionele onderstroom bepaalt onze heftige reacties gevoed door bijvoorbeeld:

  • Angst elkaar te verliezen, de verbinding kwijt te raken
  • Woede om niet gezien te worden, geen erkenning te krijgen
  • Verdriet, eenzaamheid en wanhoop

Zo ontstaan destructieve communicatiepatronen tussen partners, in de emotiegerichte therapie omschreven als “duivelse dialogen”.

Mindful en heartful met elkaar verbonden

Een eerste stap om het patroon van een duivelse dialoog te doorbreken is bewustwording. Oftewel mindful waarnemen hoe men op elkaar reageert en het eigen aandeel in de duivelse dialoog herkennen.

De tweede stap is de emotionele onderstroom en de daarbij horende behoefte erkennen. Wanneer jij je werkelijke behoefte kunt aanvoelen (zoals een verlangen naar aandacht, verbinding, erkenning) probeer dat open met elkaar te delen. Besef dat wanneer je partner heftig reageert er vaak een onvervuld verlangen achter zit. Nodig je partner uit, dit met jou te delen in plaats van mee te gaan in een duivelse dialoog. Zo groei je steeds meer toe naar een diepere verbinding, heartful met en voor elkaar.

 

Vind je het ook lastig om samen met je geliefde weer op het goede spoor te komen? Neem gerust contact op. Dan bespreken we samen wat jullie kan helpen om een liefdevolle verbinding te herstellen.