Leven vanuit je krachtbron –
  3 tips om je te verbinden met je innerlijk

Door regelmatig te mediteren en yoga te doen kom ik steeds dieper in contact met mijn innerlijke krachtbronnen. Ik ervaar nu beter wat mij diep van binnen bezielt en luister steeds meer naar de stem van mijn intuïtie. Graag wil ik anderen stimuleren bij het ontdekken van hun innerlijke rijkdommen. Daarom zal ik de komende tijd enkele blogs wijden aan het onderwerp:  “Leven vanuit je krachtbron”.

In dit blog ga ik in op de eerste stappen van contact maken met je innerlijke belevingswereld.

 

Stap 1 Stil staan, even een pas op de plaats

Herken jij dat? Dat je met veel zaken tegelijk bezig bent en het geheel bijna niet meer kunt overzien? Of dat jij je ergens in mee laat slepen om er later achter te komen dat het toch niet helemaal bij je past? En dat je hierdoor soms best wel moe wordt van jezelf?

Sta stil zodra je door hebt dat je jezelf voorbij loopt. Klinkt simpel, maar is vaak heel moeilijk. Want het vraagt je bewust te stoppen met waar je op dat moment mee bezig bent. De kans is groot dat je weerstand ervaart en denkt: “Stoppen doe ik straks wel. Ik heb er nu geen tijd voor. Eerst moet ik dit nog afmaken.”

Even eruit stappen en afstand nemen van je bezigheden vraagt veel wilskracht, zeker als je gewend bent je mee te laten slepen in de sleur van alledag. Waarom zou je willen stoppen?

Door te stoppen geef je gehoor aan je innerlijke signalen die je erop wijzen dat je bezig bent jezelf voorbij te lopen. Je neemt jezelf serieus als je op dat moment een pas op de plaats maakt.

Stap 2 Richt je aandacht naar binnen,wees voelend aanwezig

Vanuit dat besef kun je nu je aandacht naar binnen richten. Neem er de tijd voor en wees voelend aanwezig. Verplaats je aandacht langzaam door je lijf terwijl je waarneemt hoe het nu op dit moment met je is. Wees nieuwsgierig en luister naar binnen. Wat ervaar je? Fysieke gewaarwordingen als warmte of kou, spanning of pijn? Ben je moe of heb je honger? Of voel je emoties opkomen?

Stap 3 Accepteer wat er is

Er zullen vast wel gedachten opkomen die je aandacht afleiden. Accepteer dat dit gebeurt en probeer vervolgens je aandacht weer terug te brengen naar je lichaam.  Wees ontvankelijk voor alle gewaarwordingen die zich aandienen. Neem waar zonder oordeel. Je hoeft niets te veranderen. Verwelkom wat er is. En als je afgeleid wordt door geluiden om je heen of wat dan ook, accepteer dat ook. Breng vervolgens je aandacht opnieuw terug naar je innerlijke gewaarwordingen.

Dwing niets af. Als je naar 5 minuten wilt stoppen, doe dat dan. Geef jezelf een compliment dat je dit moment van rust en bezinning hebt genomen. Besef dat dit de eerste stappen zijn om je te verbinden met je innerlijk, puur door voelend aanwezig te zijn. Naarmate je dit vaker doet, zul je merken dat het makkelijker gaat om de aandacht bij jezelf te houden. Neem je voor dit regelmatig te oefenen, bijvoorbeeld door er dagelijks een vast moment voor in te plannen.

————————————————————————————————————————————————————————–

Volg VoluitZijn op Facebook