Vakantie – laat je relatie niet stranden – kom (weer) dichter bij elkaar

 

Vakantie is niet altijd goed voor de liefdesrelatie. Na de zomervakantie is er een piek in het aantal aangevraagde scheidingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Washington. De wetenschappers denken dat de oorzaak te maken heeft met de hoge verwachtingen en stress die gepaard gaan met vakanties.

Dat zie ik ook in mijn praktijk. Mensen zijn het hele jaar druk en hebben weinig tijd voor elkaar. Zij hopen dat de zomervakantie verlichting brengt: meer vrije tijd, gezelligheid, geen zorgen. De meesten vergeten dat er vaak juist behoorlijk veel stress komt kijken bij een vakantie: inpakken, huisdieren onderbrengen en niet te vergeten de voorbereidingen voor de reis zelf – allemaal momenten dat stress en irritaties hoog op kunnen lopen. Zeker als de onderlinge verwachtingen nogal van elkaar verschillen – en dat is vaak genoeg het geval. ‘Op vakantie MOETEN wij ontspannen.’ of ‘Op vakantie MOETEN wij leuke dingen doen.’ Wat een spanning roepen al die ideaalbeelden van vakantie niet op.

Helaas zie ik te vaak dat mensen van tevoren een heel strak plan hebben over wat er tijdens de reis allemaal moet worden gedaan. Een stressfactor tijdens vakantie is FOMO – Fear Of Missing Out. De angst om iets bijzonders te missen. Ik had er zelf ook veel last van. Zo herinner ik een bloedhete zomervakantie in Spanje. Terwijl manlief en onze twee zonen enkele stranddagen aan zee wilden doorbrengen, stond ik erop een aantal bezienswaardigheden in een nabij gelegen stad te bekijken. Want ik wist niet of ik ooit nog in de buurt zou komen – dus ik MOEST erheen. Ook vond ik dat mijn kinderen iets mochten doen aan hun culturele vorming – dus het hele gezin MOEST mee. Het was heet, iedereen chagrijnig, ik voelde me schuldig en niemand kon ervan genieten. Nou dat nooit meer! Dan maar liever wat minder bezienswaardigheden aflopen, maar wel fijn samenzijn.

 

Tips om (weer) dichter bij elkaar te komen

  • Doe iets rustiger aan. Plan niet elke dag vol met activiteiten. Jaag geen ideaalbeelden na. Jij bent niet perfect, je partner is niet perfect, je vakantie hoeft dat ook niet te zijn.
  • Neem de tijd om weer eens goed bij te praten met elkaar. Ik zie te vaak in mijn praktijk dat partners nauwelijks met elkaar communiceren, op praktische afspraken met betrekking tot de kinderen en het huishouden na. Een gezonde relatie vraagt om meer. Maak er tijdens jullie vakantie bewust ruimte voor. Wanneer het nu niet ervan komt, wanneer dan wel?
  • Heb echt aandacht voor elkaar. Deel wat er in je omgaat en hoe je zaken van binnenuit beleeft. Luister ook naar je partner en laat hem/ haar je betrokkenheid en liefde voelen. Want dit is uiteindelijk waar we allen naar verlangen – erkenning en waardering, oprechte betrokkenheid en verbinding, liefde.

Gebruik de vakantie heel bewust om weer dichter bij elkaar te komen. Ik weet zeker dat dit jullie veel plezier en voldoening kan opleveren. Ik wil daarvoor best een bezienswaardigheid overslaan deze zomer. En jij?

 

Wil je hieronder laten weten wat dit artikel bij je heeft opgeroepen? Ik hoor het graag van je.

jh