KEUZESTRESS – DE ENERGIE VRETENDE PLAAGGEEST

3 makkelijke oefeningen die je van keuzestress bevrijden 

De laatste tijd hoor ik van veel cliënten dat zij het moeilijk vinden om keuzes te maken. Zij hebben last van keuzestress. Ik kan me er iets bij voorstellen. Sterker nog ik heb er ook geregeld last van. Het kan soms om iets heel onbenulligs gaan.

Nog niet zo lang geleden ging ik bijvoorbeeld naar de stad om nieuwe laarzen te kopen. Al in de eerste winkel kwam ik een mooi paar tegen. Ze pasten perfect. En toch besloot ik nog even verder te kijken in andere winkels. 10 winkels verder en 1,5 uur later haakte ik enigszins gespannen de knoop door. Ik besloot terug te gaan naar de eerste winkel en de laarzen die ik daar al had gepast te kopen. Wat me ervan had weerhouden de laarzen meteen te kopen –  ik was bang een leuker paar mis te lopen. Op zoek naar perfectie was ik bang een verkeerde keuze te maken.

 

Heb je ook weleens last van keuzestress? Dan weet je vast dat keuzestress heel verlammend kan werken. Je laat dingen liggen. Je verspilt veel tijd. De keuzeopties blijven in je hoofd rondspoken. Je wordt gek van jezelf. Je vraagt je af waarom jij het allemaal zo ingewikkeld maakt. Waar komen je twijfels en besluiteloosheid vandaan?

  • Ben je bang een verkeerde keuze te maken voor jezelf?
  • Ben je bang een statement te maken, dat een ander zou kunnen afkeuren?
  • Wat meer?

 

Meer innerlijke ruimte – omdat je niets ‘moet’

Keuzestress zit in je hoofd. Je ‘moet’ de perfecte keuze maken en weet niet welke dat is. Je gedachten sturen je alle kanten op. Je komt er niet uit.

 

Reflectie: ‘Moeten versus mogen’

Houd eens een dag lang voor jezelf bij hoeveel dingen jij ‘moet’ doen.

Vervang dan het woordje ’moeten’ met ‘mogen’ en voel welk effect dat op je heeft.

 

Hoe zou het zijn als je jezelf toestaat meer te mogen in plaats van moeten? Je mag zelfs een ‘verkeerde’ keuze maken. Nu ik dit schrijf vraag ik me af of er überhaupt verkeerde keuzes bestaan …

Waar het mij om gaat is dat je fouten mag maken. Ik durf te stellen dat je op den duur meer last krijgt van keuzestress omdat je geen keuze maakt, dan van het maken van een verkeerde keuze.

 

Herken je innerlijke plaaggeesten – en neem afstand

Onderstaande oefening helpt je erachter te komen wat het maken van een keuze voor je bemoeilijkt.

 

Verken je gedachten als je twijfelt over een te maken keuze
Ga zitten of liggen. Sluit je ogen en richt je aandacht op je gedachten.

Wat voor soort gedachten zijn dat? Zijn het angsten of zorgen? Waarover gaan die? Zijn ze op jezelf of op iemand anders gericht? Wees nieuwsgierig en luister naar je binnenste.

 

Besef dat je meer bent dan alleen je gedachten. Laat je er niet blindelings in meeslepen. Identificeer je niet met je gedachten, maar kijk ernaar als een neutrale observator zoals je in de bovenstaande oefening hebt kunnen ervaren. Daardoor verandert je houding ten opzichte van je gedachten van ‘Ik ben verstrikt geraakt in mijn gedachtewereld’ naar ‘Ik neem bij mezelf waar dat deze gedachten door me heen gaan.’ Voel je dat de tweede zin je veel meer ruimte geeft?

Je gedachten vanuit een observatorpositie waarnemen helpt je om ruimte van binnenuit te maken. Zodat jij je niet meer gek laat maken door allerlei gedachtekronkels en twijfels. Want je kunt eindeloos veel argumenten bedenken om iets al dan niet te gaan doen. Al dat gepieker vreet een hoop energie. Die kun je veel beter besteden.

 

Kies vanuit je hart

Heb je meerdere keuzeopties en zit je vol twijfels?

Ga na wat je het liefst zou doen, als je puur vanuit je hart zou kiezen.

 

Luister naar de stem van je hart

Ga comfortabel zitten of liggen en ontspan je lichaam. Richt je aandacht op je ademhaling. Adem een aantal keren rustig in en uit. Volg de beweging van de ademhaling in je lichaam.

Wanneer je voelt dat je lichaam ontspannen is, stel je jezelf volgende vraag: Wat wil ik het liefste doen als ik puur vanuit mijn hart mag kiezen? Probeer het antwoord te doorvoelen. Zonder er meteen over na te denken. 

 

Vaak heeft je hart al lang gekozen. Alleen zijn je mentale plaaggeesten niet ervan overtuigd dat dit een goede keuze is en ze zaaien allerlei twijfels. Je mag besluiten de stem van je hart te volgen. Dan kies je met de beste intenties. Je hart twijfelt niet.

 

Laat je keuzestress los – omdat je fouten mag maken

Besef dat je altijd terug kunt komen van een verkeerde keuze. Inschattingsfouten en daarmee samenhangende verkeerde keuzes zijn nu eenmaal niet te voorkomen. Is dat erg? Nou, nee. Tenzij jij het moeilijk vindt een fout toe te geven. Dan zal je een keer door het stof moeten. Maar er zijn ergere dingen, toch? Bijvoorbeeld onnodig lang vasthouden aan een verkeerde keuze terwijl je daar helemaal niet blij mee bent. Nou, dan weet ik wel wat ik zou doen.

Gelukkig kun je elk moment opnieuw een keuze maken.

 

Wil je hieronder delen wat dit artikel bij je heeft opgeroepen?

 

Lees ook deze artikelen als je meer wilt weten over innerlijke plaaggeesten en hoe een positieve mindset te stimuleren.