Je lichaam als spiegel – 5 tips om een burn-out te voorkomen
Hoe vaak hoor je mensen na een burn-out niet zeggen: “Had ik maar eerder naar mijn lichaam geluisterd.” “Ik voelde het aankomen, had ik maar eerder op de rem getrapt.”? Het is de wijsheid achteraf die dan spreekt. In de psychologie ook wel hindsight genoemd. Met wijsheid achteraf maak jij je burn-out helaas niet ongedaan. Wat kun je doen om een burn-out te voorkomen? Dit artikel geeft je 5 waardevolle tips.
Herken je signalen als je over je grenzen heen gaat
Ons lichaam geeft ons allerlei soorten waarschuwingssignalen. Fysieke signalen zoals hoofdpijn, buikpijn, spanning in nek en schouders. Emotionele signalen zoals gevoeliger reageren op je omgeving, sneller boos worden of sneller emotioneel geraakt zijn. Mentale signalen zoals onrust in je hoofd en veel piekeren.
Wij hebben op gegeven moment echt wel door dat we niet meer goed slapen, dat we prikkelbaarder zijn dan gewoonlijk, dat we ons uitgeput voelen, dat we minder plezier ervaren, dat we niet meer zoveel zin in seks hebben, dat we veel piekeren, … Een burn-out wordt meestal niet veroorzaakt omdat we onze waarschuwingssignalen niet opmerken. Nee het grootste probleem is dat wij niet op de juiste manier met onze waarschuwingssignalen omgaan.
Trap niet in de valkuil van negeren of vechten
Twee veel voorkomende valkuilen in de omgang met onze signalen zijn:
Signalen bagatelliseren – we denken dat het wel weer over waait. Het is een kwestie van doorzetten, niet klagen. Bovendien hebben anderen het vaak nog zwaarder dan wij. Dus waar maken wij ons dan druk om? Kortom stop met zeuren en ga door. Er is nog genoeg te doen!
Signalen bevechten – we gaan nog harder werken, nog beter ons best doen, … allemaal in de hoop dat het straks wel weer rustiger zal worden. Nog even volhouden tot de vakantie! En misschien slikken we wel slaaptabletten om niet de hele nacht pikerend wakker te liggen. Of gaan we naar de fysiotherapeut in de hoop zo van die vervelende spanningsklachten verlost te worden.
Wij beschouwen onze signalen als op zichzelf staande problemen die we moeten oplossen. We kijken niet naar de oorzaak, luisteren niet goed naar wat de signalen ons te vertellen hebben. Een ander woord hiervoor is symptoombestrijding.Signalen bagatelliseren of signalen bevechten helpt niet een burn-out te voorkomen. Wat helpt wel?
Zoom uit en neem afstand
Wij zien vaak heel goed wat anderen nodig hebben. Geven adviezen en goede raad. Stel je nu eens voor dat je zo als buitenstaander naar jezelf kijkt. Wat zie je dan? Hoe zou je het gedrag van die persoon waar je naar kijkt omschrijven? Wat heeft die persoon volgens jou nodig? Wat zou je willen adviseren?
Omarm je signalen
Vertrouw erop dat je systeem je wil beschermen voor overbelasting. De signalen zijn niet bedoeld om je te pesten maar om je te helpen. De signalen wijzen je op iets heel belangrijks. Namelijk dat je jezelf overbelast en steeds dichter tegen je grenzen aanloopt. De signalen nodigen je uit om daar mee te stoppen. De signalen vragen je een pas op de plaats te doen. Neem dat serieus.
Zoom in en pak een moment van stilte
Richt je aandacht naar binnen. Neem je fysieke reacties waar, je emoties en de gedachten die in je opkomen. Maak contact met jezelf door in stilte naar binnen te luisteren. Aandacht voor jezelf en je innerlijke belevingswereld helpt je beter je grenzen te bewaken. Beschouw het stiltemoment als “oplaadmoment” dat je helpt in balans te blijven. Met behulp van onderstaande meditatieoefening nodig ik je uit voor een stiltemoment om even bij jezelfte komen. Je kunt de oefening ook downloaden via de link.
Meditatieoefening “Innerlijke rust en ruimte”
Ik zou het geweldig vinden, als je wilt delen hoe je deze meditatie hebt ervaren.