“I give myself permission to be all I can be. I give myself permission to be passionate and free.

Karen Drucker

Inzicht – herken je innerlijke weerstanden en maak keuzes die echt bij je passen 

Het belang van inzicht

Wil jij je verlangen volgen, kom je ongetwijfeld veel innerlijke weerstanden tegen in de vorm van piekergedachten en oordelen. Dat zijn je poortwachters. Poortwachters zijn mentale kwelgeesten. Zij staan aan de toegangspoort van een nieuwe weg die je wilt inslaan, maar vormen een drempel. Soms kun je ongehinderd passeren, maar soms dwingen ze je tot stilstaan. Met de sleutel van inzicht kun je de poort openen. Als jij je innerlijke weerstanden bloot legt, heb je de eerste stap gezet om ze te overwinnen.

Ken jij de drie veel voorkomende poortwachters innerlijke criticus, regelneef en zwartkijker al?

Innerlijke criticus 
De innerlijke criticus zit vol (voor)oordelen. Die komen vaak voort uit overtuigingen die al vroeg in de kinderjaren zijn ontstaan. Zij raken kerngedachten als ik kan niets en ik ben het niet waard. Deze – vaak onbewuste – overtuigingen hebben in sterke mate een negatieve invloed op je. Zij remmen je af en weerhouden je ervan om vrijuit voor jezelf op te komen.
Voor de innerlijke criticus moet je eerst laten zien dat jij de vervulling van je dromen waard bent. Je moet jezelf bewijzen.

De regelneef
De regelneef wil de controle vasthouden en risico’s vermijden. Hij houdt niet van onvoorspelbare situaties en onzekerheid. Voordat je écht belangrijke keuzes maakt, hoor je eerst allerlei zaakjes op orde te hebben. Heb je te maken met een dominante regelneef? Dan is de kans groot dat jij helemaal opgaat in bijzaken en je doelen uit het oog verliest. Onder het mom van risicopreventie zoek je eerst nog meer informatie op, schrijf jij je in voor nog een cursus, ga je nog eens een adviesgesprek aan… en ondertussen tikt de tijd lekker verder.

De zwartkijker 
De zwartkijker ziet overal problemen. Waar de regelneef nog denkt problemen door allerlei voorzorgsmaatregelen te kunnen voorkomen, gelooft de zwartkijker daar niet in. Volgens de zwartkijker moet je geen overbodige moeite doen. Vroeger of later gaat het immers toch fout. Zo zit de zwartkijker vol catastrofale gedachten. Waar de een nieuwe uitdagingen en mogelijkheden ontdekt is de blik van de zwartkijker gefocust op beperkingen en hindernissen. Hij zal je dan ook altijd afremmen als jij nieuwe stappen wilt zetten.

 

Elke poortwachter heeft specifieke leeruitdagingen op weg naar je verlangen

Van streng oordelend naar liefdevol begrip

De innerlijke criticus daagt je uit een houding van zachtheid voor jezelf te voeden. Jij bent goed zoals je bent. Open en kwetsbaar mag je op pad gaan. Je mag leren met vallen en opstaan, jezelf daarbij liefdevol ondersteunend. Je hoeft simpelweg niet perfect te zijn.

Van controle houden naar loslaten in vertrouwen

De regelneef daagt je uit risico’s te aanvaarden zonder meteen in actie te komen. Een les in loslaten van controle en je toe te vertrouwen aan wat er gaat komen. Het vraagt je te berusten in het ‘niet-weten’ en een houding van overgave te ontwikkelen.

Van denken in beperkingen naar zien van nieuwe mogelijkheden

De zwartkijker daagt je uit om je te openen voor nieuwe mogelijkheden. Je wordt uitgedaagd kansen in plaats van dreigend gevaar te zien. Zo verschuif jij je aandacht van probleemgerichte, catastrofale gedachten naar voor jou waardevolle doelen.

 

Vind je het lastig je poortwachters hun plek te wijzen?
Ga dan op zoek naar mensen die je hierbij kunnen ondersteunen. Leg je situatie voor aan iemand van wie je weet dat hij niet veroordeelt, die gemakkelijk los kan laten of die open staat voor nieuwe mogelijkheden. Vraag deze persoon wat hij in een vergelijkbare situatie zou doen en hoe zij zou omgaan met jouw innerlijke weerstanden.