‘Ja, maar het is zo eng … dat ga ik echt niet doen.’

                3 tips om de verlammende werking van je angst te doorbreken

 

Hoe vaak gebruik jij je angst als excuus?

Ik hoor het regelmatig om me heen. ‘Nee, maar dat ga ik echt niet doen. Dat vind ik veel te eng!’ Zo zonde! Want je loopt bijzondere ervaringen mis. Maar vooral: Je bent niet vrij in je keuzes. Sterke angsten blokkeren je om voluit voor je droomwensen te gaan op momenten dat je uit je comfortzone moet komen. Had ik me laten leiden door mijn angsten was ik nooit in mijn eentje van Zuid Spanje naar Noord Spanje gefietst, had ik nooit mijn kinderen de vrijheid kunnen geven die zij hebben gekregen, had ik nu geen goedlopende praktijk en had ik nooit mijn boek geschreven of het in ieder geval zeker niet gepubliceerd.

Ik wil je iets vertellen over een cliënt van mij. Ik vind het echt geweldig hoe zij met haar angsten is omgegaan. Zij is getuige geweest van een heel traumatische gebeurtenis. Vanaf dat moment kreeg zij geregeld paniekaanvallen, durfde niet meer de lift in, controleerde zij haar auto voordat zij erin stapte en als zij dan reed, mocht zij van zichzelf niet meer slikken, want dan dreigde het gevaar dat zij zou stikken. Nogal heftig allemaal – en ik heb nog niet eens alle angsten benoemd waar zij last van had. Zij kwam bij mij om hulp. Warbij haar grootste angst was of zij gek aan het worden was. Ik kon haar verzekeren dat dit niet zo was. Dat haar reacties op die traumatische gebeurtenis niet abnormaal waren en als het goed is ook snel minder zouden gaan worden.  Dat was een hele geruststelling voor haar.  Toen hebben we gekeken hoe zij het beste met haar angsten kon omgaan. En weet je wat nu zo geweldig was. Zij kwam zelf met allerlei creatieve ideeën. Want zij wilde perse niet dat die angsten haar leven gingen bepalen. Zij besloot dat zij elke keer in de auto snoepjes zou pakken. Dat dwong haar geregeld te slikken, maar zij had tegelijkertijd genoeg speeksel in haar mond, waardoor volgens haar het stikgevaar verminderde. Door in de auto te snoepen wilde zij  positieve ervaringen opdoen, die haar onrealistische angsten zouden ontkrachten. Voor haar werkte het uitstekend, de angst om te stikken verdween. Zo heeft zij nog meer strategieën verzonnen en uitgevoerd – met allemaal de gewenste resultaten. Hoe eng zij sommige acties ook vond. Haar wens om vrij van angsten te leven, bleek vele malen sterker dan haar neiging om toe te geven aan haar angsten.

 

Zet je verlangen op de eerste plaats  

Je laten leiden door angsten, brengt je niet verder op weg naar je gewenste doel. Sterker nog, de kans is veel groter dat je angsten toenemen en je helemaal van je weg afraakt. Toegeven aan je angsten leidt tot vermijdingsgedrag: je stelt dingen uit, je zoekt alsmaar afleiding, je bagatelliseert dingen, je ontloopt confrontaties. Ik begrijp heel goed, dat angsten je volledig kunnen afremmen. Ik heb ook heel wat angsten moeten overwinnen op mijn weg. Maar net als bij mijn cliënt geldt ook voor mij, dat de wens om mijn verlangen te vervullen veel sterker is dan mijn angst. Wat kan je helpen om je angsten niet te laten overheersen?

 

Drie tips om je angst niet te laten overheersen

  1. Focus op je angst en vraag je af: Wat is het ergste dat mij kan overkomen.

Meestal zul je erachter komen dat het oftewel meevalt of het een zodanig absurd iets is, dat je meteen beseft dat de kans dat dit echt zal gebeuren te verwaarlozen is. Ga dan door naar de volgende vraag.

  1. Focus op je verlangen en vraag je af: Waar doe ik het voor? Wat wil ik bereiken?

Probeer de kracht van je verlangen te ervaren. Het gewenste resultaat voor je te zien. Daar haal jij je motivatie vandaan om je over die enge drempel heen te zetten en in actie te komen.

  1. Focus op de eerstvolgende stap en vraag je af: Wat is de minst enge actie die ik nu kan doen?

Stel je een weg voor. Je vertrekpunt is het hier en nu. Je verlangen het gewenste doel, het eindpunt. Bedenk een concrete actie die je een stap verder brengt op je weg. Houd het laagdrempelig. Het mag een beetje spannend zijn, maar niet te. Gun jezelf de tijd om in kleine stapjes te groeien en pak niet meteen de grootste uitdaging aan. Het gaat er vooral om dat je in beweging komt en de goede kant opgaat.

Sta na afloop bewust stil bij welke angsten je hebt overwonnen. Houd deze ervaring vast als een positief voorbeeld  waar je in de toekomst aan terug kunt denken. Geef jezelf een compliment.

Ik weet uit eigen ervaring dat hoe meer van zulke positieve succeservaringen je opdoet, hoe zwakker de stem van je angsten wordt en hoe sterker je zelfvertrouwen.

Kies vanuit vrijheid – en ervaar veel meer vervulling in je leven!

Wil je delen wat dit artikel bij je hebt opgeroepen? ik hoor het graag. 

 

EN NU JIJ – gratis online training 

Op 16-05 geef ik de gratis online training EN NU JIJ. Je krijgt volop tips over hoe je meer tijd kunt maken voor jezelf en je wensen. Want hoe gaaf zou het niet zijn, als jij je vrij voelt keuzes te maken die echt bij je passen? Ook krijg je een oefening waarmee je in elke situatie eenvoudig contact maakt met jezelf en innerlijke rust kunt ervaren.
Ben je jezelf al een poosje kwijt? Zet de eerste stap om jezelf weer terug te vinden en meld je hier aan.

Kun je er life niet bij zijn. Schrijf je toch in. Dan krijg je na afloop de opname om terug te kijken.

Enkele reacties van kijkers die je voorgingen: “Het was heel verhelderend en herkenbaar”; “Bedankt voor de waardevolle info”, “Weer een zetje om aan de slag te gaan”; “Wat kun je veel liefde en compassie geven”