Kom in balans via je onrust
Ga op zoek naar je onderstroom en kom dichter bij jezelf
De laatste tijd komen veel cliënten bij mij die last hebben van onrust en moeite met ontspannen. De onrust wordt als erg vervelend ervaren en hangt samen met onprettige fysieke spanningen en een continue stroom aan gedachten en oordelen. De onrust staat in de weg om onbevangen te genieten. Het belemmert een ongedwongen contact met andere mensen. De onrust roept veel weerstand op en mensen willen er zo snel mogelijk van af.
Onrust als symptoom
Ik stel op gegeven moment altijd de vraag. “Wat heeft de onrust je te vertellen?” Ik beschouw onprettige gevoelens als onrust nooit als een op zichzelf staande klacht. De uitdaging zit er volgens mij juist in om contact te maken met de onrust en vervolgens erachter te komen waar de onrust een symptoom van is. Ik stimuleer mijn cliënten om hun onrust met een open en accepterende houding te benaderen. Via diverse oefeningen maken wij samen contact met de onrust en gaan wij er de dialoog mee aan.
Voor mijn cliënten is dat aanvankelijk een lastige benadering. Zij willen juist zo snel mogelijk van hun onrust af en voelen er niets voor om er extra aandacht aan te besteden. Maar nadat hun eerste scepsis is overwonnen en zij zich openen voor deze benadering, zijn zij verbaasd over de inzichten die dit hen oplevert. Zo besefte een cliënt dat de onrust hem afleidde van achterliggende pijn en verdriet. Via de onrust kwam hij bij oud zeer. Nadat hij dat durfde te uiten, voelde hij zich bevrijd en de sessie erna vertelde hij mij dat hij de hele week geen last had van onrustgevoelens. Hij had het gevoel dat zijn innerlijke balans hersteld was. Hij hoefde niet meer met zichzelf te vechten.
Onrust als bondgenoot
De uitdaging is om knagende onrustgevoelens als bondgenoten te beschouwen die je iets heel belangrijks over jezelf kunnen vertellen. Weerstand zal niet helpen om ervan af te komen. Hoe meer we vechten hoe meer de onrust en daaraan gerelateerde spanningsklachten toenemen.
Heb je veel last van onrust, beschouw jezelf dan als nieuwsgierige observator die op onderzoek uitgaat. Verken je onrust. Maak er contact mee. Je kunt hem zelfs een naam geven. Elke keer als je innerlijke onrust opmerkt kun je hem welkom heten. “Hé … ben je er weer?” Hoe gek dat misschien ook lijkt, het helpt je de onrust als minder zwaar te ervaren. Probeer het maar eens uit! Wat je dan eigenlijk doet is je houding tegenover de onrust veranderen. Je verzet je er niet tegen, maar reageert erop vanuit acceptatie. En dat levert je uiteindelijk veel meer rust en ontspanning op.
Door je verzet tegen een onprettig gevoel als onrust te staken, kom je veel dichter bij jezelf. Dat kan heel bevrijdend zijn en je zult merken dat je ook veel meer energie krijgt. Je leert jezelf beter kennen en je zelfvertrouwen wordt groter.
Wordt jij in je leven belemmert door onrust of andere onprettige gevoelens? En kom je er alleen niet uit? Aarzel dan niet en neem contact op met mij. Ik help je graag verder!