Voel jij je weleens een kameleon? In mijn inspiratieblog leer je welke 3 stappen je helpen om kleur te bekken en jezelf niet langer weg te cijferen.
Afgelopen week vertelden twee cliënten mij dat zij zich net een kameleon voelen. De manier waarop zij zich aanpassen aan hun omgeving – zonder zelf kleur te bekennen. De manier waarop zij meebewegen met een ander – zonder zelf richting te bepalen.

Zij herkenden zichzelf niet meer.

Zij hadden er schoon genoeg van. Niemand die hun inspanning zag. Niemand die waardering toonde. En ondertussen daalde hun gevoel van eigenwaarde en zagen zij zichzelf steeds meer wegkwijnen.

Herken je hun strubbelingen? Met name als je heel  gevoelig bent, heb je gauw de neiging om het anderen naar hun zin te maken. Omdat je voelt hoeveel pijn het hen doet als zij hun behoeften niet vervuld krijgen, geef je liever toe. Een enkele keer toegeven aan andermans verwachtingen is uiteraard geen punt. Maar wordt het een patroon waarin je jezelf verliest, wordt het tijd om ermee te kappen. Voor jouw bestwil. Dat mag! Lees hieronder hoe je dat kunt aanpakken.

 

Je kameleon gedrag onder de loep genomen

  1. Verken de voor- en nadelen van je kameleon gedrag

Ga na welke voordelen het kameleon gedrag je oplevert.

Wil je een conflict vermijden of een afwijzing voorkomen? Wat meer?

Ga na welke nadelen het kameleon gedrag met zich mee brengt.

Geeft het je een onprettig gevoel of vraagt het je tijd te besteden aan een onprettige activiteit? Wat meer?

 

Ga na welke voordelen het opgeven van het kameleon gedrag je oplevert.

Stel je voor dat je zelf weer je eigen koers bepaalt en de regie over je eigen leven terug hebt – verken welk gevoel dat bij je oproept. 

Ga na welke nadelen het opgeven van het kameleon gedrag je zou kunnen opleveren.

Mogelijk leidt dat inderdaad tot conflicten met bepaalde mensen in je omgeving. Vraag je af hoe erg dat voor je zou zijn en welke prijs je daarvoor betaald.

 

  1. Heb je de voor- en nadelen verkent, ga dan na welke van toepassing zijn op de korte termijn en welke van toepassing zijn op de lange termijn. Hieronder zie je enkele voorbeelden:

Kameleon gedrag vasthouden

– voordeel op korte termijn, b.v. ruzie voorkomen, een compliment krijgen

– nadeel op lange termijn, b.v. teleurstelling, het gevoel er alleen voor te staan

 Kameleon gedrag loslaten

– nadeel op korte termijn, b.v. onzekerheid, angst voor afwijzing

– voordeel op lange termijn, b.v. meer zelfvertrouwen, besef dat je eigen mening ook gewaardeerd wordt, gevoel van vrijheid om voor jezelf op te durven komen

Houd je vast aan je kameleon gedrag, ben je geneigd om toe te geven aan de korte termijn voordelen. Zoals je waarschijnlijk hebt ontdekt, worden die voordelen echter gauw opgevolgd door allerlei nadelen.

 

Visualiseer je ideale situatie

Wil je het kameleon masker van je afwerpen en echt kleur bekennen, helpt het je te focussen op de lange termijn voordelen die het loslaten ervan je gaat opleveren. Visualiseer hoe je leven eruit zou zien als jij je masker hebt losgelaten en alle lange termijn voordelen werkelijkheid zijn geworden. Maak je ideaalbeeld zo concreet mogelijk. Ga na hoe jij je fysiek voelt, welke gevoelens je ervaart en welk effect dat heeft op je innerlijke gemoedsrust en op je contacten met je omgeving.

Je ideaalbeeld doorvoelen helpt je op moeilijke momenten om dicht bij jezelf te blijven – en de verleiding te weerstaan om alsnog toe te geven aan andermans verwachtingen.  

 

Wil je delen wat dit artikel bij je heeft opgeroepen? Ik hoor het graag van je.

 

P.S. Wil jij vaker inspiratiemails ontvangen vol insights en tips om voluit jezelf te zijn? Schrijf je dan hier in.

 

asd