Hoogsensitief? Zo ga je om met weerstand en afwijzing (HSP)

Steeds meer hoogsensitieve (HSP) mensen vinden de weg naar mijn praktijk. Deze groep mensen neemt de wereld op een andere manier waar. Daardoor begrijpen anderen hen niet altijd. Ik hoor vaak dat ze weerstand en afwijzing ervaren. Ze missen verbinding en voelen zich ongehoord. Omdat ze niet beter weten, passen veel HSP ers zich voortdurend aan. Ondertussen raken ze steeds verder van hun kern verwijderd en zijn ze soms diepongelukkig.

Deze blog gaat over hoogsensitiviteit en het erkennen van je EIGENwijze zelf. Zodat je beter kunt omgaan met weerstand en afwijzing (van jezelf). Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Kort geleden bezocht ik het landelijke HSP congres. Daar kwam ik deze omschrijving tegen.

Herken jij jezelf?

  • Je bent de ‘gevoelsbarometer’ in een groep / team
  • Je stelt vragen en maakt onverwachtse observaties
  • Je bent van binnenuit gemotiveerd
  • Je bent innovatief en creatief
  • Je hebt een eigen kijk op zaken, soms tegendraads
  • Hebt een ‘groot woordenpalet’ om nuances te benoemen
  • Je houdt van diepgang en reflectie

Grote kans dat je bij de 20% van de mensen hoort die hoogsensitief zijn. Ik hoor daar ook bij. Dat besef kwam pas een aantal jaren geleden. Als ik aan een HSP dacht, zag ik een zweverig aura lezend type voor me in een bloemetjesgewaad en communicerend met engelen. Iemand die niet helemaal met beide voeten op de grond staat. In dat beeld herkende ik mezelf niet in. Wel in bovenstaande kenmerken.

Snel van begrip

Pas toen ik hoorde dat een HSP ook down to earth en analytisch kan denken en snel van begrip is, herkende ik mijn HSP kant. Ik begreep opeens dat mijn manier van intuïtief waarnemen en verbanden leggen – waardoor ik vaak zoveel onbegrip en afwijzing ervaarde – mijn HSP stuk kenmerkt. En ik begreep waarom ik soms zo gespannen ben in drukke mensenmassa’s of als er veel lawaai is. Niet omdat ik mensenschuw ben of extreem introvert, maar omdat de toevoer van prikkels mij dan overweldigt. Als hoogsensitief mens krijg je namelijk bovengemiddeld veel informatie binnen. Hierdoor raak je sneller overprikkeld en heb je meer behoefte aan rust en tijd voor jezelf om weer op te laden.

Sinds ik deze kant van mezelf heb erkend, mag ik steeds meer hoogsensitieve mensen begeleiden in hun zoektocht. Ik geniet er ontzettend van om ze de weg te wijzen naar hun verborgen innerlijke rijkdommen.

Er is niks mis met jou

Wat mij altijd het meeste raakt is dat bijna alle hoogsensitieve mensen ervan overtuigd zijn dat er iets mis is met zichzelf. Zelf heb ik ook lang met deze overtuiging geworsteld en ik herken de pijn maar al te goed. Je doet jezelf zo tekort!

Besef dat je geen goedkeuring kunt afdwingen van een ander. Je hebt alleen invloed op hoe je naar jezelf kijkt. Jij bepaalt de maatstaf. Dat kan betekenen dat je eerst afscheid moet nemen van je huidige zelfbeeld. Een beeld wat vooral bepaald wordt door verwachtingen waaraan je moet voldoen. Het sluit  niet langer aan bij wie je bent.

Zo zei de moeder van een cliënt altijd tegen haar zei dat ze niet zo gek moest doen als ze haar ideeën uitte. Deze vrouw heeft geleerd haar creativiteit te onderdrukken en zich perfect aan te passen aan haar omgeving. Ze heeft zich volledig weggecijferd. Nu, 25 jaar later, is ze er klaar mee. Ik ben blij voor haar dat ze aan de verbinding met zichzelf gaat werken!

Erken je HSP kwaliteiten

Ik kan jou helpen om jezelf te begrijpen en te waarderen! Want kijk nog eens naar de omschrijvingen van een hoogsensitief persoon. Dat zijn toch prachtige kwaliteiten! Draag je ook een keurslijf dat niet bij je past? Ga je te vaak over je grenzen heen omdat je heel graag verbinding wilt ervaren en ergens bij wilt horen? Besef dat je een hoge prijs betaalt als jij jezelf continu wegcijfert. Is dat het je waard?

Ik weet zeker dat jij beter verdient!


Hallo tegen je EIGENWIJZE zelf

Als HSP heb je vaak je een eigen kijk op zaken. Je bent origineel, vernieuwend en legt verbanden die anderen niet meteen doorzien. Probeer eens te verkennen wat jouw unieke toegevoegde waarde is. Stop met je blindelings aansluiten en aanpassen aan de overheersende en oude manier van doen.

Stel je open voor je EIGENWIJZE ZELF. Ga die verbinding met jezelf aan door je uniekheid te waarderen in plaats van af te wijzen. Niet iedereen zal je begrijpen. Uit eigen ervaring weet ik dat hoe meer je openlijk durft te delen wat er in je omgaat, hoe meer mensen je aantrekt die dat juist waarderen. En wat is nu mooier dan vrijuit jezelf durven te zijn in het contact met de mensen om je heen. Zonder masker en zonder jezelf in een keurslijf te dwingen dat niet bij je past?

Stop met jezelf klein houden en open up!

Meer lezen over HSP…

… en verbinding met jezelf? In mijn boek Leef Voluit staan meer oefeningen. Houd Facebook of Instagram deze week in de gaten, daar deel ik deze week meer.

Lees ook mijn blog over: beter afstemmen op jezelf.