Hoe kun je minder kritisch zijn op jezelf? 

Heb jij ook zo’n duiveltje op je schouder die je hele doen en laten onder de loep neemt? Analyseer jij ook altijd na een situatie hoe deze is verlopen en wat je beter had kunnen zeggen? Niks mis met een gezonde portie zelfreflectie – maar op een gegeven moment weet je het wel. Hoe kun je die innerlijke criticus een halt toeroepen? 

 

 

Zo werkt mijn hoofd niet
Ik zie regelmatig mensen in mijn praktijk die hiermee worstelen. Zo ook één van mijn cliënten, een hoogsensitieve vrouw, die zich aanmeldde voor een intake omdat ze al een tijdje niet lekker in haar vel zat. In ons gesprek kwam al snel naar voren dat ze heel betrokken en begripvol is voor anderen maar beslist niet mild is voor zichzelf: “Ik kraak mezelf in mijn hoofd de hele tijd af. Niets van wat ik doe is goed genoeg. Mensen om me heen kunnen me nog zo vaak vertellen dat ik niet zo streng moet zijn voor mezelf. Maar ik kan mijn zelfverwijten niet zomaar loslaten. Zo werkt mijn hoofd gewoon niet.”


Doodvermoeiend hè?

Jezelf afkraken is niet goed voor je humeur. Het kost je een hoop energie en staat een werkelijke verbinding met jezelf in de weg. De vraag is: wat kun je doen om uit die greep van je innerlijke criticus te komen?

 

Zoek afleiding
Soms kan het heel simpel zijn. Is je innerlijke criticus weer overactief, ga iets doen dat om bewuste aandacht vraagt. Bijvoorbeeld opruimen of een tijdschrift lezen. Zo verleg jij je focus naar iets buiten jezelf en verdwijnen je zelfverwijten uit beeld.   

 

Herken de stem van je criticus 
Laat je criticus zich niet zomaar naar de achtergrond sturen? Richt dan je aandacht bewust op je kritische ik. Neem hem waar alsof je naar een film kijkt. Met een open houding en vol acceptatie. Je luistert naar de stem, maar je hoeft hem geen gelijk te geven. Je hebt altijd de keuze om er afstand van te nemen en je een andere mening te vormen.  

 

Geef je criticus een naam
Een heel simpele en effectieve manier om je minder aan te trekken van je criticus is door hem een naam geven. Misschien doet hij je aan iemand denken? Het gaat erom dat jij je niet meer identificeert met zijn stem. Dat helpt je los te komen van de strenge zelfverwijten en meer ruimte te maken voor je zachte kant en meer liefdevol begrip voor jezelf.  

 

Van harde zelfverwijten naar liefdevol begrip 
Het is dus belangrijk om milder te zijn voor jezelf. Jezelf te accepteren hoe je bent, met al je bijzonderheden en je tekortkomingen. Vind je dat moeilijk? Stel je voor dat een goede vriend in dezelfde situatie zit als jij nu. Hoe zou je dan reageren? Ook zo streng en verwijtend? Of meer begripvol? Wanneer je begrip kunt opbrengen voor een ander, lukt dat ook voor jezelf. Laat je zachte kant naar boven komen en voel waar je nu behoefte aan hebt. Is het rust, een luisterend oor? Voel wat je nodig hebt en gun jezelf dit. Wees lief voor jezelf.   

 

Neem afscheid van die belemmerende gedachten
Een ritueel kan je helpen om anders om te gaan met je kritische gedachten. Zo ook mijn cliënt: “Ik heb al die belemmerende gedachten op kleine briefjes geschreven. Ik heb de vuurkorf aangestoken en er de briefjes stuk voor stuk in gegooid. Ik zag hoe ze in de vlammen opgingen. Na afloop voelde ik me van binnenuit veel lichter. En geloof het of niet: sinds mijn vuurritueel is er echt een last van me gevallen. Ik ervaar meer zachtheid van binnenuit.”

 

Wil jij ook meer zachtheid van binnenuit ervaren en minder kritisch leren zijn op jezelf? Mail me via: info@voluitzijn.nl