Onlangs vroeg een cliënt mij of het niet erg egoïstisch is om voor jezelf op te komen.

Zij werd namelijk geconfronteerd met bezwaren waarin men haar verweet egoïstisch te zijn omdat zij grenzen ging stellen. Sommige mensen waren daar absoluut niet blij mee. Deze reacties maakten haar onzeker. Zij wil absoluut niet overkomen als een persoon die alleen maar met zichzelf bezig is en niet omkijkt naar een ander. Maar zij wil wel stoppen met pleasen en zichzelf wegcijferen. Daar was zij ondertussen klaar mee.

Ik vroeg me meteen af hoe egoïstisch is het niet om van iemand te eisen dat die geen grenzen mag stellen? Omwille van wiens welzijn zou mijn cliënte haar gedrag moeten aanpassen?

 

Laat ons kort stil staan bij de definitie van een egoïst:

Iemand die zijn eigen wil doordrukt

Iemand die alleen oog heeft voor zijn eigen belangen

Iemand die geen rekening houdt met anderen

Iemand die alleen hulp biedt als hij daar zelf beter van wordt

Iemand die altijd op de voorgrond wil staan

Begrijpelijk dat mijn cliënt niet als egoïst wil overkomen. Dat willen jij en ik ook niet.

 

Maar – dat betekent niet dat jij nooit je eigen wil mag doordrukken, dat je je eigen belangen verwaarloosd, dat je altijd rekening moet houden met anderen, dat je altijd hulp moet bieden en dat je nooit op de voorgrond mag staan.

 

Verbind je met je EGO, je IK

Dat betekent niets meer of minder dan dat je bij jezelf komt. Dat je jezelf kent. Dat je doordrongen raakt van het besef: IK mag er zijn en IK mag MEZELF laten zien. Dat kan – zonder dat je meteen een egotripper wordt.

 

Sterker nog – een gezond ego is nodig wil je ontspannen en gelukkig zijn.

 

Gezond egoïsme – verantwoordelijkheid pakken voor je welzijn

Wat ik veel om me heen zie is dat mensen zich continu excuseren – ook al is er niets aan de hand: ‘Sorry,  maar dat voelt echt niet goed.’; ‘Sorry, van de rommel hier in huis.’; ’Sorry, maar dat vind ik echt niet leuk.’ Veel van deze excuses kun je samenvatten onder de noemer ‘Sorry dat ik besta.’ 
Herken je dat? Het lijkt dan alsof jij je continu verdedigt om wat je denkt, voelt en doet. 

Stop met jezelf verdedigen.
Als het gaat over je welbevinden ben je niemand verantwoording schuldig, alleen jezelf. 
Je continu aanpassen omwille van het welbevinden van een ander breekt je op – tenzij je er zelf beter van wordt. Dat verschil merk je vanzelf op. Waar het ene contact je bakken vol energie kost, geeft het andere contact je juist veel energie en voldoening. Let op een gezonde balans in het contact met anderen en stel waar nodig je grenzen. Jij voelt die zelf het beste aan. Neem je verantwoordelijkheid en zorg goed voor jezelf. Ga er maar vanuit dat de ander dat ook kan. 

asd

Gezond egoïsme – tijd en ruimte maken voor je wensen en verlangens

Verken waar jouw energie van gaat stromen en zet stappen om jouw wensen te vervullen. Er zullen altijd mensen om je heen zijn die je willen tegenhouden. Die je egoïsme verwijten als je voor jezelf opkomt. Die je willen wijs maken dat je wensen niet realistisch zijn. Hoe puur zijn hun intenties? Komen hun opmerkingen voort uit oprechte betrokkenheid voor jou of uit eigenbelang? 

Laat je niet tegenhouden door mensen die alleen maar aan zichzelf denken. Anders is de kans groot dat je belandt in een keurslijf dat niet bij je past en waar je doodongelukkig van wordt. Neem je ruimte in en kom op voor je wensen behoeften zodat je diep van binnenuit geluk en vervulling gaat ervaren. Dan stroomt je energie – en sprankel jij! 


Als we elkaar allemaal een gezonde portie egoïsme gunnen, 

worden we er samen beter van!

 

Ik ben benieuwd wat dit artikel bij je heeft opgeroepen. Wil je dat hieronder delen?

 

hg