Ontdek de magie van je adem voor een gezonde balans

Weet je eigenlijk dat je adem een krachtig middel is waarmee je overal en op elk gewenst moment je accu kunt opladen?

Je ademhaling is een van de meest effectieve tools om stress en spanning los te laten en diepe ontspanning te ervaren.

Helemaal gratis en altijd beschikbaar. Alleen nog doen! In deze mail vertel ik je er meer over en krijg je drie oefeningen waarmee je jouw ademkracht kunt activeren.   

Mijn eigen ervaring met de adem  

Zelf zat ik altijd heel erg in mijn hoofd. Controle houden, alles willen overzien en begrijpen, zelf de regie vasthouden. Het contact met mijn gevoel  was soms ver te zoeken, ook al verlangde ik daar naar. Mijn adem zat ook altijd erg hoog in mijn lichaam en soms had ik last van een vorm van hyperventilatie en benauwdheid. Lichaamswerk en ademtrainingen hebben mij dichter bij mezelf gebracht. Ik heb geleerd dieper te ontspannen en ben van binnen veel rustiger geworden. Ik ervaar nu veel meer innerlijke ruimte en laat me niet meer zo gauw opjagen en gek maken door allerlei gedachtekronkels.   

Hoe werkt het?

Ademkracht versterkt je afweersysteem

Fysiek gezien bestaat stress uit opgehoopte blokkades en afvalstoffen in de cellen (CO2). Via het inademen ontvangen we verse zuurstof (O2) ter zuivering van het opgehoopte CO2. Uit onderzoek blijkt dat wij gemiddeld maar 30% van onze longcapaciteit gebruiken. Zo krijgen wij onvoldoende zuurstof binnen en verzwakt ons afweersysteem. Door dieper en gerichter te ademen verhoog je het zuurstofgehalte in je lichaam. Het is aangetoond dat dit op den duur je afweersysteem versterkt (meer info hierover op: http://www.innerfire.nl/wetenschap)

Ademkracht helpt oude ballast loslaten en geeft energie

Via gerichte oefeningen kun jij je adem besturen zodat je moeiteloos 60-70% van je longcapaciteit zult gebruiken. Je brengt een zuiveringsproces op gang, omdat je lichaam via de adem diepliggende toxines en ballast gaat loslaten. Daarbij kunnen ook emoties vrijkomen. Zo laat je via je adem niet alleen fysieke spanning los maar ervaar je ook mentaal meer rust en ruimte. De adem wordt zo een sleutel tot meer vitaliteit en energie.

 

3 oefeningen om je ademkracht te activeren

 

Ademruimte ervaren – volg je ademritme

Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen. Ontspan je lichaam. Richt je aandacht op je ademhaling. Adem rustig in en uit en volg de beweging van de ademhaling in je lichaam. Leg één hand op je buik en één hand op je borstgebied ter hoogte van je hart. Voel hoe je lichaam onder je handen uitzet bij elke inademing en weer samentrekt bij elke uitademing. Voel bewust hoe er ruimte ontstaat in je buik en borstkast als je inademt en hoe je buik en borstkast weer dalen als je uitademt. Volg zo iedere ademhaling van begin tot einde.
Blijf enkele minuten doorademen terwijl jij de beweging van je adem door je lichaam volgt.


Verleng je adem – en ontspan

Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen. Keer met je aandacht naar binnen en neem je ademhaling waar zonder iets er aan te veranderen. Mocht je afgeleid worden door gedachten, neem dat waar zonder oordelen. En keer dan weer met je aandacht terug naar je ademhaling.

Verleng nu je ademhaling door dieper in te ademen en vervolgens in hetzelfde tempo rustig uit te ademen. Tel tot vier als je inademt en tel tot vier als je uitademt. Lukt het om in een regelmatig ademritme te komen? Probeer zowel het inademen als het uitademen ook echt vier tellen te laten duren. Kijk of je in een vloeiend ademritme kunt komen, zonder pauzes tussen het in- en het uitademen.
Blijf enkele minuten doorademen terwijl jij je adem telt.


De zucht van verlichting – laat stress en spanning los 

Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen. Keer met je aandacht naar binnen en neem je ademhaling waar zonder er iets aan te veranderen. Voel hoe je lichaam bij het inademen uitzet en bij het uitademen weer samentrekt. Volg je eigen ademritme van het moment.
Stel je nu voor dat je met elke inademing energie inademt en met elke uitademing stress en spanning loslaat. Je versterkt het effect van loslaten door met een diepe zucht via je mond uit te ademen. Geef jezelf toestemming om die zucht ook daadwerkelijk te laten horen. Houd je bij het uitademen niet in.
De zucht van verlichting is buitengewoon effectief. Stel je bij elke zucht voor dat je spanning uit je lijf blaast. Geef jezelf toestemming om los te laten met een diepe zucht. Doe deze oefening enkele minuten.

 

Wil je zelf de magie van je adem ervaren? 

Doe een keer mee met een ademworkshop. De eerst volgende ademworkshop is gepland op 26-10. Wil je erbij zijn? Stuur mij een bericht: info@voluitzijn.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle workshopdata? Schrijf je dan hier in voor mijn inspiratiemails met de actuele agenda.

asd