Een veel gehoorde zin –

Alles wat je aandacht geeft groeit.

Laat ons die zin eens omdraaien –

Alles wat je geen aandacht geeft krimpt en verdwijnt.

asd

Dat geldt in ieder geval voor al mijn tuinplanten die ik gedurende de hittegolf niet genoeg aandacht heb gegeven. Die zijn helaas – voor zover zij niet voldoende hitte- en droogtebestendig waren – inmiddels verdord.

Deze uitspraak geldt ook voor relaties:
Een vriendschap die je niet koestert door geregeld contact te onderhouden, verdwijnt naar de achtergrond. 
Heb je in een partnerrelatie onvoldoende aandacht voor elkaar, zal je minder onderlinge betrokkenheid, toewijding en passie ervaren. 

Pas die uitspraak eens toe op de relatie met jezelf:
Zolang je geen aandacht hebt voor je innerlijke balans, is de kans groot dat je accu leeg raakt.  
Zolang je niet aandachtig stil staat bij het realiseren van je innerlijke wensen en verlangens, is de kans groot dat je verdwaalt in de dagelijkse sleur. 

 

Geef je jezelf onvoldoende aandacht, raak je jezelf kwijt.

Sta je wel stil bij jouw wensen en verlangens krijg je vaak te maken met een ander probleem: je legt de verantwoordelijkheid voor de vervulling ervan buiten jezelf. Dat heb ik zelf ook lang gedaan. Ik was boos op anderen omdat ik dacht dat die mijn verlangens in de weg stonden. Ik was teleurgesteld en verdrietig omdat ik dacht dat anderen mij niet wilden begrijpen of mij de vervulling van mijn wensen niet gunden. Herken je dat ook?

  • Verwacht je dat je partner (of wie dan ook) moet veranderen zodat jij je beter voelt? 
  • Verwacht je dat er minder drukte om je heen moet zijn, zodat jij ook eens kunt ontspannen?   
  • Verwacht je dat een ander je tijd en ruimte voor jezelf moet bieden, die je zo hard nodig hebt? 

Zolang je anderen verantwoordelijk maakt voor de vervulling van je behoeften is de kans erg klein dat die vervuld worden. Erger nog, je aandacht blijft gericht op de tekorten die je ervaart. Dat zal je frustratie, wanhoop, boosheid, verdriet – kortom alle vervelende emoties die daarmee samenhangen – alleen maar doen toenemen. Want wat je aandacht geeft groeit, remember? 

STOP DUS MET HET RICHTEN VAN JE AANDACHT OP DE VERKEERDE DINGEN! 
DIT BRENGT JE ALLEEN MAAR VERDER WEG VAN WAAR JE WILT ZIJN.
  

RICHT JE VOELSPRIETEN NAAR BINNEN – DE KRACHT VAN AANDACHT VOOR JEZELF

Niet voor niets omschrijf ik in mijn boek Leef Voluit aandacht als dé sleutel om bij jezelf te komen.  Aandacht leert je de veelzijdigheid van je innerlijk kennen en ervaren. Je opent de weg naar je innerlijke rijkdommen.

“Through the sacred art of pausing, we develop the capacity to stop hiding, to stop running away from our experience. We begin to trust in our natural intelligence, in our naturally wise heart, in our capacity to open to whatever arises.”  Tara Brach

 

Voor mij is de grootste winst van aandacht voor mezelf, dat ik veel meer innerlijke rust en ontspanning ervaar. Ik kon me ontzettend druk maken over van alles en nog wat en was altijd bezig vooruit te kijken zonder stil te staan in het hier en nu. Was ik klaar met een klus, ging ik alweer door met de volgende, zonder te genieten van wat ik had bereikt. En – eerlijk is eerlijk – ik moet nog steeds ervoor waken dat ik niet in mijn oude valkuilen trap. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen sta ik geregeld stil en luister ik bewust naar binnen om te voelen hoe het op dat moment met me gaat en waar ik op dat moment behoefte aan heb. En vervolgens pas ik mijn gedrag daarop aan. 

Geef je jezelf bewust aandacht, groeit de verbinding met jezelf 

Je leert tot dan toe verborgen kanten van jezelf kennen. Je voelt steeds makkelijker aan wanneer je over grenzen heen dreigt te gaan. Je zult ontdekken, dat alleen jijzelf verantwoordelijk bent voor je welbevinden. Als jij aandachtig naar jezelf luistert – en jezelf serieus neemt – ga jij vanzelf je acties afstemmen op wat jij nodig hebt om je energie te laten stromen en een gelukkig en vervuld leven te leiden. 

Begin daar vandaag nog mee – hieronder lees je hoe.

Richt je blik naar binnen

Sta stil en luister naar binnen. Stel jezelf de vraag: wat speelt zich nu af in mij?

Neem de tijd om dat echt goed te verkennen. Wees voelend aanwezig. Dat kun je op verschillende manieren doen.

  • Focus op fysieke sensaties: Je kunt bijvoorbeeld verkennen of er lichaamssignalen zijn die duiden op fysieke spanning en pijn.
  • Focus op je gevoelens: Je kunt verkennen of je ergens door geraakt of onder de indruk bent van recente gebeurtenissen of ervaringen?
  • Focus op je gedachten: Je kunt nagaan of je onrustig bent in je hoofd. Welke gedachten gaan er door je heen? Maak jij je ergens zorgen over en pieker je veel? 

Voelend aanwezig je innerlijke belevingswereld verkennen is de eerste stap om je te verbinden met jezelf. In het begin kan het lastig zijn je aandacht langere tijd vast te houden. Naarmate je dit vaker doet, zul je merken dat het steeds gemakkelijker wordt.

 

Neem gerust contact op naar aanleiding van dit artikel of deel iets hieronder als je wilt. Je bent welkom!  

P.S. Mocht je meer willen lezen over de kracht van aandacht voor jezelf, download dan hier mijn gratis e-book over aandacht – inclusief 12 oefeningen om direct aan de slag te gaan.

asd