Ben je ook altijd zo goed afgestemd op wat er om je heen gebeurt – zo goed, dat je vergeet naar jezelf te luisteren?
Voelsprieten naar buiten
Je voelsprieten zijn naar buiten gericht. Je voelt feilloos aan wat je kinderen of je partner nodig hebben, wat er op je werk van je wordt verwacht of wanneer het weer eens tijd wordt om bij familie en vrienden langs te gaan. Je bent een meester geworden in het aanvoelen van anderen. Dat is een prachtige kwaliteit waarmee je mooie verbindingen kunt leggen.
Maar er zit een keerzijde aan vast. Net zoals bij alle kwaliteiten – schiet je erin door, keert het zich tegen je. Je kwaliteit wordt je valkuil.
De valkuil die hoort bij makkelijk kunnen afstemmen op anderen is jezelf kwijtraken. Je voelsprieten blijven te lang naar buiten gericht waardoor je het contact met jezelf verliest.
Waar kan dat toe leiden? Ik zie verschillende scenario’s:
- Op een gegeven moment raak je helemaal overprikkeld door alles wat er van buitenaf bij je binnen komt en dan ontplof je. Wie er dan ook om je heen is krijgt de volle lading over zich heen. Zo was een opmerking van mijn vriend helaas vaker de druppel die mijn emmer liet overlopen…
- Je bent druk in de weer met van alles en nog wat, maar je ervaart weinig plezier. Het loopt niet meer zo lekker en vanzelfsprekend. Je voelt je moe en lusteloos. Je vraagt je af wat er mis is met je. Je denkt dat je niet zo moeilijk moet doen en gewoon maar moet doorzetten. Anderen mogen er immers niet onder lijden.
- Je voelt dat je leeg loopt. Krampachtig probeer je je groot te houden. Ook al merk je fysieke spanningsklachten op, voel jij je onrustig van binnen en pieker je veel – je gaat door. En daarmee neemt de kans dat je finaal onderuit gaat en je met een burn-out thuis komt te zitten toe.
Herken je de negatieve effecten van je valkuilen? Overprikkeld raken, je gevoelens van ongenoegen bagatelliseren en doorgaan, innerlijke onrust en toenemende fysieke stress- en spanningsklachten? Dan wordt het hoogste tijd om stil te staan en je voelsprieten naar binnen te richten.
Voelsprieten naar binnen
Als ik beter had geluisterd naar de signalen die mij vertelden dat ik overprikkeld dreigde te raken en tijdig had gezorgd voor herstel van balans, dan had ik mijn vriend enkele onrechtvaardige uitbarstingen kunnen besparen. En mezelf ook. Want geloof me het is echt niet fijn om toe te geven dat je het zelf zo ver hebt laten komen. Maar liever dat, dan mezelf nog langer voor de gek houden.
En hoe vaak hoor je mensen na en burn-out niet zeggen, had ik maar eerder op de rem getrapt. Ik voelde het al langer aankomen.
Hoe erg moet het bij jou worden totdat jij je waarschuwingssignalen serieus neemt?
Sta nu stil en luister naar binnen. Stel jezelf de vraag: ‘Wat speelt zich af in mij?’
Neem de tijd om dat echt goed te verkennen. Wees voelend aanwezig. Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld verkennen hoe het fysiek met je gaat door te letten op lichaamssignalen die duiden op fysieke spanning en pijn. Ook kun je verkennen welke gevoelens er door je heen gaan. Ben je ergens door geraakt of onder de indruk van recente gebeurtenissen of ervaringen? Ook kun je nagaan of je onrustig bent in je hoofd. Welke gedachten gaan er door je heen? Maak jij je ergens zorgen over en pieker je veel?
Aandacht – de sleutel om goed voor jezelf te zorgen
Hoe het echt met je gaat kun je op allerlei manieren onderzoeken. Daarbij is het minder belangrijk of de focus van je aandacht gericht is op je lichaam, je emoties of je gedachten. Essentieel is dat je je bewust wordt van je innerlijke gewaarwordingen. Vanuit die aandacht herken je waarschuwingssignalen die je willen behoeden voor de negatieve effecten van een overmatige gerichtheid op anderen.
Waarschuwingssignalen zijn er altijd, denk bijvoorbeeld aan fysieke spanningen, vermoeidheid, innerlijke onrust, gevoelens van angst en onzekerheid, verhoogde prikkelbaarheid en boosheid. Merk je signalen op en neem ze serieus. Het zijn bondgenoten die je willen helpen om een gezonde balans te herstellen.
Laat je mij hieronder weten welke signalen je bij jezelf herkent en hoe je daarmee omgaat?
P.S. In het eerste deel van mijn boek ‘Leef voluit’ geef ik je diverse waardevolle oefeningen om aandachtig naar jezelf te luisteren. Je kunt dit deel inclusief de bijhorende oefeningen gratis downloaden.
asd
asd
hallo, ik ben me bewust van het feit dat ik veel denk aan andere personen waar ik hoop aandacht van te krijgen, goedkeuring en waardering.
ik verwacht van anderen dat ze mij gelukkig maken, afhankelijk zijn van de ander. Ik denk dat het een soort uitvlucht is om niet mezelf bezig te hoeven zijn. Dat doe ik ook in andere dingen, zolang ik mijzelf maar geen aandacht te hoeven geven. Het heeft denk ik te maken met mijn zelfbeeld, het gevoel het niet waard te zijn, niet interessant genoeg te zijn.
Ik denk dat het hele kleine stapjes zijn die ik maak om dat los te laten door bv elke dag affirmaties op te zeggen. en door steeds een beetje liever en milder naar mezelf te zijn.
Hoi lieve Desiree,
Dank voor je persoonlijke bericht. Ik wens je toe dat het je lukt om meer aandacht voor jezelf te hebben zodat jij je vrijer gaat voelen en meer zelfvertrouwen in relaties met anderen ervaart. Positieve affirmaties zijn een eerste stap in de goede richting. Wil je weten wat je nog meer kunt doen op je weg naar meer zelfvervtrouwen en zelfcompassie, neem gerust contact met mij op.