Alles kan zolang jij je hart volgt

 

Gisteren ben ik bij een heel inspirerende lezing geweest van Eric Mijnster. Zijn kernboodschap is: ‘Alles kan zolang ik mijn hart volg.’ Hij heeft dit laten zien door een buitengewone topprestatie te leveren. Binnen 35 uur heeft hij – zonder te slapen – La Route des grandes Alpes gefietst. Dat is een 650 km lange fietstocht langs 14 alpentoppen.

Eric laat zien dat als je drive sterk genoeg is, jij in staat bent grenzen te verleggen zoals je nooit voor mogelijk had gehouden. Nu denk je misschien dat maar weinigen in staat zijn om dergelijke topprestaties te leveren. Maar is dat ook echt zo? Hoe kom je bij deze aanname?

 

Van volgen komt lijden

Hoe vaak houd jij je niet onnodig klein door te denken dat bepaalde dingen niet voor je zijn weggelegd? Ik ken die hersenspinsels zelf ook. Gedachten als ‘wie ben ik om te denken dat ik iets bijzonders te vertellen heb’ en ‘niemand zit te wachten op mij’ hielden mij vaak tegen om mijn hart te volgen. Zeker nu mijn boek bijna wordt gepubliceerd komen dat soort gedachten weer vaker bij me op. Ik neem waar dat ze er zijn, maar doe vervolgens wel waar ik blij van wordt. Ik laat me niet meer afremmen door die gedachtespinsels. Toen ik dat wel deed, voelde ik me van binnenuit vaak ongelukkig. Ik had het gevoel dat het leven langs me heen gleed zonder dat ik echt geraakt werd door dingen. Ik zette me vast in een keurslijf waarvan ik vond dat ik daar in moest passen. Ik kon niet onbevangen genieten van waar ik me bezig was.

 

In 2 stappen van lijden naar leiden

Op een gegeven moment besefte ik dat alleen ikzelf mijn lijden kan doorbreken. Wil ik onbevangen genieten van het leven moet ik tijd en ruimte maken voor mensen en activiteiten die mij positief raken en inspireren. Niemand anders kan dat voor mij doen.

Ik hield mezelf tegen door vast te houden aan overtuigingen die me afremden. Deze overtuigingen ging ik verder onderzoeken. Ik kwam erachter dat zij voortkwamen uit angst en onzekerheid. Zolang ik mijn keuzes liet bepalen door deze overtuigingen leefde ik vanuit angst. Dat was voor mij geen optie meer. Ik wilde leven vanuit mijn hart. Dat betekende met de billen bloot en voor mezelf en mijn verlangens staan. In actie komen!

Wat kun jij doen om je uit de beklemmende greep van je gedachtespinsels te bevrijden?

Stap 1 Kap met overtuigingen die je tegenhouden om je hart te volgen   

Reflectie: Welke innerlijke overtuigingen remmen jou af om je hart te volgen?

Met welke gedachten houd jij jezelf onnodig klein?

Geloof me als ik je zeg dat deze gedachtespinsels niet waar zijn. Jij hoeft je gedrag er niet door te laten bepalen!

 

Stap 2 Waag de sprong en kom in actie – ook al is het eng

Reflectie: Welke concrete actie wil ik doen vanuit mijn hart?

       Welke eerste stap kan ik vandaag al zetten?

Ook al gaat die actie in tegen gedachtespinsels die je klein houden, volg hen niet. Laat je leiden door de stem van je hart. Als je vandaag een eerste stap zet kom je alvast in beweging – je volgt je hart.

Tussen weten en doen zit vaak een grote kloof. Gedragsverandering is een van de moeilijkste leeruitdagingen. Maar ik weet uit eigen ervaring dat wat je ervoor terug krijgt zoveel waardevoller is dan het lijdzaam ondergaan van de sleur waarin je jezelf hebt vast gezet. Dus kom in beweging en leef voluit. Omdat jij het waard bent!

 


 

Ik heb er een boek over geschreven:     LEEF VOLUIT 5 sleutels om vol energie en passie te leven

Leef voluit is een boek dat je wil inspireren en stimuleren om weer voluit voor je droomwensen te gaan. Stop met toekijken vanuit de zijlijn en pak de regie over je eigen leven.

Leef voluit is een praktische gids die je de weg wijst om je droomwensen te realiseren. De herkenbare oefeningen en makkelijke toepasbare oefeningen zorgen ervoor dat jij je verlangen om voluit te leven echt kunt waarmaken. Klik hier voor meer informatie.