Werkstress

3 veel voorkomende valkuilen – wat kun je doen

 

Wist je dat werkstress beroepsziekte nummer 1 is in Nederland? Dit artikel geeft je inzicht in 3 veel voorkomende valkuilen. En hoe je ervoor kunt zorgen dat je er niet in trapt.

Beroepsziekte nr. 1         Werkstress

De cijfers liegen er niet om:

“14 procent van de werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten. Zo’n 5 procent van de beroepsbevolking komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten. Een fikse burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim.” (cijfers van CBS, TNO en Arboned).

Volgens het CBS bedroeg het aantal werknemers in Nederland over 2016 10 miljoen. Afgaande op bovenstaande cijfers betekent dit dat 1.4 miljoen mensen jaarlijks burn-out klachten melden. Een half miljoen mensen zit langdurig met een burn-out thuis.

 

Nogal schokkende cijfers.

 

Drie veel voorkomende valkuilen die kunnen leiden tot een burn-out

  • Jezelf afmeten aan anderen

“Als het mijn collega lukt om ondanks een drukke baan,  een druk gezin en hulpbehoevende ouders nog een bijscholingscursus te volgen, moet ik dat toch ook kunnen?”    

  • Altijd klaar staan voor iedereen

“ Of iemand nu een luisterend oor nodig heeft of  praktische hulp, ik sta voor iedereen klaar. Mijn vrienden en collega’s kunnen altijd op mij rekenen. Ik laat niemand in de steek.”

  • De lat te hoog leggen

“Vanuit mijn streven naar perfectie wil ik altijd het beste. Ik vind het lastig om werk uit handen te geven. Ik wil zeker weten dat alles tot de puntjes op de i verzorgd is. Daarom doe ik het liever zelf. ”

Herkenbare valkuilen? Laat mij duidelijk zijn. Ik laat me ook graag inspireren door voorbeelden die ik om me heen zie. Dat stimuleert me mijn grenzen te verleggen en door te zetten op moeilijke momenten. Ook ben ik toegewijd en betrokken en sta ik voor een ander klaar wanneer die mijn hulp nodig heeft. En vanuit mijn gedrevenheid wil ik ook alles goed doen en neem ik niet gauw genoegen met halve zaken.

Maar ik let erop dat ik mezelf niet kwijt raak.

 

Uitdagingen

Waarden als gedrevenheid, hulpvaardigheid, toewijding en perfectionisme richten zich tegen je, wanneer je erin doorschiet.

  • Blindelings andermans voorbeelden leidt tot verkeerde keuzes

Maak je keuzes omdat het zo hoort? Mag jij niet mag achterblijven op anderen? Waak ervoor dat je niet verstrikt raakt in gevolgen van verkeerde beslissingen. Ga op zoek naar je innerlijke drijfveren en maak keuzes die bij jou passen.

  • Overmatige toewijding leidt tot zelfverwaarlozing

Hoe nobel het ook is om anderen te helpen, als het ten koste gaat van jezelf ben je niet gezond bezig. Waardoor maak jij het welzijn van de ander belangrijker dan je eigen welbevinden? Verdien jij niet ook rust en ruimte? Plan voor jezelf regelmatig rustmomenten in. Plan me-time in je agenda.

  • Perfectionisme leidt tot overmatige hardheid voor jezelf

Je stelt hoge eisen aan jezelf. Je lat ligt hoog. Voel je welke grote druk dat op je legt? Wat is je achterliggende drijfveer om zo hard te moeten presteren? Waak ervoor niet blindelings toe te geven aan je prestatiedruk en te veel van jezelf af te dwingen. Wees zachter voor jezelf.

 

Balans tussen draagkracht en draaglast

Draagkracht gaat over je belastbaarheid, wat kun je aan. Draaglast is de belasting die je ervaart.

Verkeerde keuzes maken,  zelfverwaarlozing en vasthouden aan perfectionistische eisen verstoren de balans tussen draagkracht en draaglast. Je raakt uit evenwicht.

Gevolgen zijn bijvoorbeeld slecht slapen, fysieke spanningen, overgevoelig reageren, veel piekeren, toenemende spanningen thuis of op het werk, moeheid en gebrek aan plezier.

 

Zet jezelf daarom regelmatig op de eerste plaats. Investeer tijdig in herstel van je balans. Zo voorkom je stressgerelateerde ziektes als een burn-out. Wil je wel maar weet je niet hoe?

Neem contact op met mij. Ik help je graag verder.